Historie 8 van Noordwijk

Uitslag 2017

De verreden 12e editie van de “8 van Noordwijk” is voor de 2e maal gewonnen door Job de Ridder! Job heeft hiermee als eerste NoordBiker opnieuw de winst kunnen pakken na zijn eerdere overwinning in 2014.
De tweede plaats is ingenomen door Ferry den Elzen die in de laatste twee ronden echt op stoom kwam.
Op de derde plaats is geëindigd Roy Rotteveel. Vorig jaar nog de winnaar maar een valpartij in de laatste ronde zette een streep door die rekening.

Terugblik 2016: De 8 – Door de ogen van …

Arjan van der Plas – Deelnemer

  Ik startte in de eerste groep samen met Pascal, Job en Dennis. Al snel waren Job en ik los, maar we beseften dat de tweede startgroep een sterk blok op het asfalt vormden met hardrijders als Roy, Jordy, Jesper en Bas. Job en ik zagen het gat snel kleiner worden en er ontstond een groepje met Job, Jordy, Roy en ik. Dit was een jammerlijke situatie wetende dat ik 30 seconden los zou moeten rijden om nog te kunnen winnen.

 

  Mijn plan was om in het parkoers elke keer kop te nemen om in ieder geval de versheid er uit te krijgen bij de mannen. Daardoor moest Job er op een gegeven moment af. Jordy kraakte een aantal keer in het parkoers maar bleef er bij. In de laatste fase van de wedstrijd kreeg ik Jordy toch op een gaatje en gingen Roy en ik er vandoor.

 

  Met Roy had ik afgesproken op het asfalt perfect samen te werken om het gat op Jordy groter dan 30 seconden te krijgen, zodat we 1 en 2 konden worden. Na wat oponthoud bij de rustbak en een bizar snelle laatste ronde van een ultiem taaie Jordy uiteindelijk derde geworden.

 

  Echt genoten van het parkoers en de battle! Alleen werd de wedstrijd dit jaar op het asfalt bepaald en pleit ik voor 1 eerste startgroep gelijk gestemden van bijvoorbeeld 8 man om de strijd voor het podium eerlijk te houden. Ook een idee is om eerst 2 rondjes over het brede grasveld van het Piet Florisdal te doen alvorens het parkoers in te duiken. Als er een manier was geweest om minder asfaltmeters in het wedstrijdrondje te krijgen dan was het waarschijnlijk al gebeurd. Thanks iedereen voor de mooie belevenis!

Wim van Rijnswou – Organisatie

  Afgelopen zaterdag werd er door de Noordbikers voor de 10e keer de 8 van Noordwijk georganiseerd. Dat betekende ook dat de organisatie behoorlijk op elkaar is ingespeeld en dat de knelpunten die er in de route zijn steeds veiliger worden en dat dit de bikers niet echt hindert. Twee jaar geleden was de T-kruising op het asfalt met Racefietsers als tegenliggers nog een te groot obstakel. Vorig jaar moesten de bikers daar over strobalen heen stappen en dit jaar konden ze hun stuurmanskunst vertonen tussen de als cycane neergelegde strobalen.

 

  We hadden mooi weer – niet te warm en vanaf 9 uur zorgden Berry & Jeroen ervoor dat elke 30 seconden 5 bikers het parcours op stoven.

 

  En 8 rondjes rijden valt nog wel mee, maar als je een stuurbordje op je fiets hebt – gaat het gas toch altijd wat verder open en ondanks een snel parcours gaat het vanaf rondje 5 wat lastiger – en die laatste ronde – dat is er een voor karakter opbouw.

 

  Dat iedereen de 8 rondjes binnen de 3 uur heeft gereden geeft aan dat het nivo wel stijgt. Eervol te vermelden dat Joost Hiep (16 jr.) zijn oudere (en verhinderde) broer Tim geweldig heeft vervangen ook binnen die magische grens van 3 uur te blijven.

 

  Vanuit de organisatie: Deelnemers – bedankt voor jullie sportieve houding t.a.v. de verkeersregels, medestrijders en de vrijwilligers.

Marcel Spaargaren – Vrijwilliger

  De wekker om 06:30 gezet en na een lekker bakkie koffie richting Noordwijk gefietst om me daar om 07:30 te melden. Wim en de anderen waren al bezig dus gelijk maar gaan helpen met vlaggen plaatsen en daarna de startboog opgeblazen. Met David en Paul zijn we toen met strobalen de chicane bij de parkeerplaats gaan maken en toen waren de voorbereidingen klaar en gingen Brian en ik naar onze plek bij de toegangsweg naar de golfbaan.

 

  Daar kwamen de eerste al snel langs. Wij hebben daar verder geen problemen gehad al het verkeer luisterde goed naar onze aanwijzingen. Ik heb wel staan te genieten van een mooie wedstrijd.

 

  Nadat de laatste rijder voorbij is gekomen hebben we onze spullen gepakt en zijn we bij de start finish weer gaan helpen met het afbreken van alle spullen. En na een half uurtje was het weer klaar en gingen we weer met de fiets weer naar huis.

 


 

Terugblik 2015: Arjan van der Plas wint op indrukwekkende wijze de Zaes 8 van Noordwijk 2015

Dit jaar waren er een paar wijzigingen ten opzichte van de voorgaande edities. Ten eerste is de dag verplaatst van zondag naar zaterdag. De ervaring leerde namelijk dat zeker op mooie dagen het op zondag ontzettend druk is met andere recreanten in het duingebied. Dat leverde soms mogelijke problemen op de ergste knelpunten. De andere grote verandering waren de snelheidsbeperkende maatregelen. Op bepaalde plaatsen zijn strobalen neergelegd waar de rijders voor moesten afstappen om er vervolgens overheen te springen. Dat ging de ene rijder beter af dan de andere, daarom werd dit tijdens de wedstrijd deels vervangen door een opstelling in slalom. Het doel – afremmen – beleef desondanks goed gehandhaafd.

Dan de wedstrijd. De eerste startgroep bestond dit jaar uit rijders die stuk voor stuk voor vuurwerk konden zorgen. Op papier erg aan elkaar gewaagd en in de praktijk ook, met één uitzondering. Arjan van der Plas nam nam al snel de benen en is ook niet meer terug gezien door de achtervolgers. Een ontsnapping uit het boekje die hem de welverdiende overwinning opleverde. De eindtijd van 2 uur 15 minuten en 22 seconden is niet de snelste ooit, die staat nog op naam van Job de Ridder, maar met de veranderende omstandigheden niettemin zeer indrukwekkend.

De tweede plaats is gegaan naar Pascal Noort die een wedstrijd lang gestreden heeft met Rutger van Gerven en Dennis Kulk. Pas in de allerlaatste ronde lukte het om een paar seconden afstand te nemen en zijn plaats veilig te stellen. Rutger van Gerven en Dennis streden om de derde plaats tot op de finish streep. Een strijd die in het voordeel van Rutger werd beslecht. Dennis, vorig jaar nog 3e moest ditmaal genoegen nemen met de 4e plaats.

De winnaar van vorig jaar, Job moest zich tevreden stellen met een 6e plaats, vlak achter Paul van Eeden.

Dit evenement kon niet plaatsvinden zonder de vrijwilligers. Dat geldt voor elk evenement maar vanwege de drukte op de openbare fietspaden waar geen alternatief voor is zijn ze onmisbaar en voor ons onbetaalbaar! Wij willen dan ook graag de volgende personen bedankt dat ze wederom paraat stonden om de rijders veilig te laten passeren en dit evenement een succes te maken. Dus bedankt Jean-Paul, Robert, David, Maaike, Frans, Richard, Stef, Berry, Jeroen, Wim, Geek, Jan, Harco, Gerard, Ad, Peter, Marcel, Paul, Jaco en de dames die de registratie in goede banen leidden.

8vanNoordwijk_2015_Winnaars

Arjan van der Plas gedragen door Rutger van Gerven en Pascal Noort


 

Terugblik 2014: Job de Ridder wint de Zaes 8 van Noordwijk 2014

Maar liefst 80 deelnemers stonden aan de start van de 8e editie van de ‘8 van Noordwijk’. De rijders konden zich op deze stralende dag verheugen op 8 loodzware zware rondjes op het ATB- parcours. Wij bleken niet de enige te zijn die een fietsevenement organiseerde deze ochtend. Vanuit Zandvoort vertrokken honderden race-toerders richting Noordwijk waarbij zij deels over hetzelfde fietspad reden als de deelnemers van de 8. Dit zorgde zo nu en dan voor benarde situaties maar gelukkig zijn hierdoor geen ongelukken gebeurt. Om 9 uur precies vertrekt de eerste groep met daarin de latere winnaar Job de Ridder. In deze groep zaten ook de nummers 1 en 2 van vorig jaar, Ivan Peters en Jeroen van der Vossen. Een erg sterk bezette groep waarbij Job zich als ‘rookie’ moest bewijzen. Job zette gelijk de druk op de ketel en reed het eerste rondje al een voorsprong van 40 seconden bij elkaar! Helaas kwam het nooit tot een echte confrontatie omdat zowel Ivan als Jeroen helaas al snel de wedstrijd moesten staken. Uiteindelijk werkt Job in een recordtijd 2.10.31 de 8 ronden af. Patrick IJpelaan en Dennis Kulk eindigen op een keurige 2e en 3e plaats. De rondetijden zijn in een pdf bestand te downloaden: 8 van Noordwijk 2014 rondetijden Waar het bij enkele rijders vooral ging om zo ‘kort’ mogelijk te eindigen was het bij de meeste deelnemers vooral een uitdaging om hun eindtijd van vorig jaar te verbeteren. De opwinding was na afloop dan ook groot dat dit bij het overgrote deel ook gelukt was. Chapeau! Op een paar valpartijen na was deze editie van de Zaes 8 van Noordwijk weer een zeer geslaagd evenement. Alle vrijwilligers en deelnemers bedankt. Op naar editie 9! 8vn8vn

De foto’s met dank aan Kees van Haastregt en Remon Stroomer.