Historie

paginabanner_historie

Historie van MBC de NoordBikers: In het zomer van 1998 ontstaat er onder een paar enthousiaste Noordwijkse mountainbikers het idee om een mountainbikeclub op te richten. In het najaar van datzelfde jaar ziet Mountainbikeclub ‘MBC de NoordBikers’ het levenslicht. In no-time telt de club 150 leden.

Na deze flitsende start worden er diverse activiteiten georganiseerd waarbij de nadruk ligt op het samen trainen en gezamenlijk toertochten rijden. Al snel is MBC de NoordBikers een begrip in de Bollenstreek, maar ook ver daarbuiten blijft de club niet onopgemerkt, mede door het opvallende clubtenue. Door de oprichting van de NoordBikers komt in samenwerking met Staatsbosbeheer een atb-parcours in de Noordwijkse duinen tot stand. Tot op heden maken mountainbikers uit de weide omgeving hier gretig gebruik van.

Na een aantal jaren komt de club, door het teruglopende aantal vrijwilligers, op een laag pitje te staan. Echter op de achtergrond zijn de NoordBikers in klein teamverband blijven bestaan. Zo is er sinds enkele jaren een heus NoordBikers MTB-marathonteam opgezet waar diverse podiumplaatsen in binnen- en buitenlandse mountainbike-marathons zijn behaald.

Anno 2011 wint de mountainbikesport in Nederland nog steeds aan populariteit. Ook in deze regio stappen steeds meer mensen op de mountainbike. De vraag naar een echte mountainbikeclub in de Bollenstreek is daarom groot. Om dit feit hebben een aantal fanatieke NoordBikers, waaronder ook enkele vrijwilligers van het eerste uur, de neuzen bij elkaar gestoken om MBC de NoordBikers weer een nieuwe impuls te geven. Met als doel om mountainbikers uit de omgeving de mogelijkheid te bieden om in groepsverband de mountainbikesport te beoefenen. Als missie heeft de club dan ook: De vereniging heeft ten doel het doen beoefenen en het bevorderen van de Mountain Bike Sport.

Ongeveer drie maal per jaar pleegt de club onderhoudswerkzaamheden aan het Noordwijkse mtb-parcours. Een aantal leden loopt het parcours na en waar nodig wordt de route opgeknapt of aangepast. In samenwerking met Staatsbosbeheer is in december 2010 het parcours met een paar honderd meter uitgebreid. Voor zowel de recreatieve- als de meer wedstrijdgerichte mtb’er zullen er het hele jaar door aantrekkelijke activiteiten worden georganiseerd. Zo kun je ondermeer in de zomermaanden deelnemen aan mountainbiketraining onder begeleiding van ervaren marathonrijders. Naast onze trainingen bieden wij onze leden het hele jaar door tal van clubevenementen. Zo organiseren wij aan het begin van het seizoen de ‘8 van Noordwijk’ waarbij acht getimede rondes op het Noordwijkse MTB-parcours worden afgelegd. Tevens kan iedereen meedoen aan de Zomeravond competitie. Voor de diesels onder ons bezoeken we ongeveer zes maal per jaar een Marathon in het binnen- en buitenland. Een meer recreatief karakter hebben onze Let’s Rides ritten, waarbij we enkele malen per jaar in groepsverband een mtb-parcours ergens in Nederland bezoeken. Hoogtepunt van het jaar is het jaarlijkse clubweekend waarbij we met ruim 80 leden naar de Duitse Eifel of de Belgische Ardennen trekken.

Met als eerste editie in 2012 organiseert MBC de NoordBikers jaarlijks de Six4Semmy. Sinds 2018 All4Semmy. Tijdens dit benefiet evenement rijden teams en solorijders 4 uur lang rondjes op een uitdagend parcours in het Haarlemmermeerse Bos. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting Semmy.

In 2015 gaat MBC de NoordBikers een samenwerkingsverband aan met de projectgroep MTB Haarlemmermeerparcours. De initiatiefnemers van het MTB parcours in het Haarlemmermeerse bos zochten een stabiele partij en met kennis in huis om te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van het parcours. 1 Juli 2015 is het parcours officieel geopend. Inmiddels is MTB Haarlemmermeer volledig opgegaan in MBC de NoordBikers.