Het tweede half jaar – het MTB seizoen staat voor de deur…

  • 4 februari 2020

Na 3 informatie avonden in het voorjaar van 2019, voor jeugdleden en hun ouders, schreven 7 jongens die wedstrijden rijden, zich in om 6 maanden lang met wat meer structuur te gaan trainen. De info avonden waren een beetje ingewikkeld – wetenschappelijke termen over trainen en vermoeidheid en waar ‘we’ zoal op letten als Trainingpeaks trainers. Begrippen als TSS en FTP, blauwe lijnen die omhoog moeten en gele lijnen die dalen en polariserend trainen; het was allemaal een beetje veel.

Maar, op 1 juli had iedereen een Trainingpeaks account, stonden er trainingen in en konden ze aan de gang. Nu kun je geen wonderen verwachten als je midden in een jaar ineens anders gaat fietsen. En plezier is het grootste goed! Zomer vakantie, bijbaantjes en ineens ook een trainingsschema. Dat was wennen. De ambities lagen en liggen ver uit elkaar, wat betekent dat ook ik als trainer/coach daar rekening mee moet houden. Eén ding was al wel vrij snel duidelijk; alle jongens gingen minder uren fietsen, of minder in het rood fietsen en beter presteren….

Op 1 januari 2020 liep de pilot-fase af en dus was het best spannend bij de evaluatie. Wie wil door? Wat blijkt? Iedereen wil door…. Dat was een positieve melding. En per 1 februari komt er een 8e wedstrijd georiënteerde jeugd rider bij! Wat een rijkdom voor de club.
Aan iedereen is gevraagd om een doelstelling te geven voor het MTB seizoen dat traditioneel begint met de wedstrijd in Berlicum. En die doelen mochten groot, klein, technisch, persoonlijk en prestatiegericht zijn. Als het maar meetbaar is. Wat er dan voorbij komt is net zo divers als de jongens zelf: “ervaring opdoen (doordat je in een hogere categorie komt)” “Zuid-Holland Cup” “de 3 Nations Cup rijden” en ook “3 nationale wedstrijden rijden” of “voorbereiden op het Cross seizoen”. Ieder kan met zijn eigen ambities en ideeën een mooi seizoen rijden.

De training schema’s blijven de kapstok en MTBtraining zal op gepaste afstand blijven begeleiden. Met dat laatste wordt bedoeld dat deze jeugd atleten op een andere manier worden begeleid dan volwassenen die ook willen trainen voor een doel. Bij volwassen atleten zit ik er als trainer/coach meer bovenop en wordt er veel meer geanalyseerd. Bij de Noordbikers jeugd is het motto: “Plezier staat voorop” En dat zal ook zo blijven. Op naar een mooi, gevarieerd seizoen!

Barbara Kreijtz – MTBtraining.nl

No Replies to "Het tweede half jaar - het MTB seizoen staat voor de deur…"


    Got something to say?

    Some html is OK