Jeugdtrainingen

Trainen doe je gezellig samen

Op dit moment heeft de vereniging ruim 120 jeugdleden. Dit is zo’n kleine 20% van het totale ledenbestand. De vereniging wil heel graag de passie van de mountainbikesport delen. En de passie delen begint al op vroege leeftijd. Het hele jaar door geven we daarom onze jeugdleden wekelijks trainingen. Deze trainingen worden geleid door een team van gediplomeerde en ervaren trainers. Er wordt in Noordwijk(erhout) getraind in zes verschillende trainingsgroepen, van beginners tot en met wedstrijdrijders. In Hoofddorp zijn er dit jaar voor het eerst ook jeugdgroepen. Dus voor ieder kind is er een geschikte groep. 
In de zomermaanden trainen wij op de mtb parcoursen in Noordwijk(erhout) en Hoofddorp. In de wintermaanden op het verlichte crossparcours rondom de wielerbaan van de RTV de Bollenstreek in Lisse.
Bij de jongere jeugdgroepen ligt de focus meer op fietstechniek en de oudere- en wedstrijdgroepen komt er ook een stuk conditie- en snelheidstraining bij kijken.
Een goede fietstechniek is de basis om veilig en behendig door de duinen en de bossen te crossen, tochten te rijden en/of deel te nemen aan wedstrijden.

Meetrainen maar nog geen lid? (proeftraining)

Kinderen die nog geen lid zijn en met mountainbiken willen beginnen, bieden we de kans om twee á drie keer gratis mee te trainen. Op deze manier kunnen ze ontdekken of ze het mountainbiken leuk vinden. Een mailtje naar geek@noordbikers.nl (Noordwijkerhout) of wilke@noordbikers.nl (Hoofddorp) voldoet waarna je dan een uitnodiging krijgt om aan een proeftraining mee te doen.

Lid worden

Aanmelden om lid te worden kan via dit digitale inschrijfformulier.

Voor iedereen een geschikte groep

• De “Groene”-groep worden getraind door Wilke Stokman. In deze groep leer je de technieken aan die je nodig hebt om veilig en op de juiste manier te kunnen gaan mountainbiken.

• De “Rode”-groep zijn de jongens en meiden die al behoorlijk veel kunnen met de fiets en hier leer je van Jorn Engels de extra tricks om bijvoorbeeld ook over een boomstam te kunnen springen.
Let op! Vanaf deze groep is het raadzaam om met klik-pedalen te rijden.

• De “Sport”-groep wordt getraind door Eric de Groot. Eric is een ervaren (jeugd)trainer en begeleidt de sportgroep in Hoofddorp. Hier rij je in mee als je bijvoorbeeld ook wedstrijden wilt rijden.

• Noordwijk: De “Groene”-groepen worden getraind door Patrick, Mark en in de wintermaanden vergezeld door Peter. Zij leren je de verdere technieken aan die je nodig hebt om veilig en op de juiste manier te kunnen gaan mountainbiken.

• Noordwijk: De “Blauwe”-groepen krijgen training van Cor, Marcel, Corwin en Robbert, hier leer je nog meer fietsbeheersing en leer je nog beter zelfstandig over het parcours te rijden.

• Noordwijk: De “Rode”-groep zijn de jongens en meiden die al behoorlijk veel kunnen met de fiets en hier leer je van Peter en Anton de extra tricks om bijvoorbeeld ook over een boomstam te kunnen springen.
Let op! Vanaf deze groep is het raadzaam om met klik-pedalen te rijden.

• Noordwijk: De “Zwarte”-groep zijn de jongens en meiden die eigenlijk al net zo snel als hun vader en/of moeder zijn met de mountainbike. Mirko leert je om met veel fietsbeheersing ze echt achter je te laten.

• De “Oranje”-groep is de wedstrijdgroep voor de jonge kids. Deze kinderen rijden dan ook regelmatig wedstrijden door het gehele land. Trainer Eric zorgt dat deze kids tiptop aan de start verschijnen van mountainbike- en cyclocrosswedstrijden.

• Blijft er over de “Roze”-groep. Dit is de tweede wedstrijdgroep voor de wat oudere jongens en meiden die getraind worden door Alphons.

• Tevens zijn er nog enkele invaltrainers. In Noordwijk zijn dit Berry en David.

Dus voor iedereen is er wel een groep! Het komt geregeld voor dat we groepen samenvoegen. Daarbij houden we natuurlijk rekening dat de niveauverschillen niet te ver uit elkaar liggen. Bij al onze training staat het plezier altijd voorop, de training bestaan dat ook (bijna) altijd uit een combinatie van oefeningen in spelvorm en oefeningen op het mountainbikeparcours. Uiteraard hebben alle trainers een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

Fiets en kleding voorschriften

• Een technisch goed functionerende mountainbike. Hieronder verstaan we dat alles goed vastzit, de versnellingen (min. 8 versnellingen) en de remmen goed werken en dat de noppenbanden niet versleten zijn.

• Een goed passende fietshelm is verplicht. Als een helm een keer wordt vergeten, dan hebben we de mogelijkheid om er een te lenen.

• (Fiets)handschoenen.

• Dichte schoenen.

• Clubshirt te bestellen op www.webshop-noordbikers.nl (als je die de eerste trainingen nog niet hebt is dat niet erg)

• Lange broek bij temperatuur onder de 15 graden! Liefst geen ‘flodder’broek die tussen de ketting kan komen.

Een goede les begint met goede begeleiding

Onze jeugdtrainingen staan onder leiding van gediplomeerde- en ervaren trainers. We willen per groep minimaal één zogenaamde ‘achterrijder’ hebben. Dit kan een vaste trainer zijn maar deze taak wordt meestal gedaan door een meerijdende vader of moeder. Dus fietst één van je ouders ook en je vader of moeder vindt het leuk om zo af en toe een keer mee te rijden als ‘achterrijder’ dan maken wij daar graag gebruik van.

De trainers bepalen per week hoe de training ingevuld gaat worden. De ene keer het parcours op, dan weer een techniek training bij Duindamseslag of een behendigheidspel bij het Oosterduinse Meer. Opties te over. En altijd staat plezier en veiligheid voorop.

Iedereen valt wel eens met mountainbiken. We leren met vallen en opstaan en een schaafwondje is dan ook zo opgelopen. Uiteraard hopen we dat er nooit iets fout gaat tijdens een training maar we zijn wel voorbereid. De trainers hebben altijd een EHBO tasje bij zich met pleisters e.d. en uiteraard een telefoon.

Wedstrijden

Wil je wedstrijden rijden dan kan dat ook. Het hele jaar door worden er regionale of landelijke wedstrijden georganiseerd waar je deel aan kan nemen. Meer informatie over deze wedstrijden kan je terecht bij Alphons alphons@noordbikers.nl en Eric.

Algemene communicatie met de Noordwijk trainers kan via e-mail: geek@noordbikers.nl of peter@noordbikers.nl

Algemene communicatie met de Hoofddorp trainers kan via e-mail: wilke@noordbikers.nl