Route Hoofddorp

Plaats: Hoofddorp

Lengte van de route: De route heeft een lengte van 13 kilometer.

Markering: De route is gemarkeerd met vierkante palen met daarop in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie: Je kunt de route starten bij het Pannenkoeken Paviljoen, Kruisweg 1625, 2142 LC Cruquius.
Omgeving: De route is gelegen rondom het voormalige Floriade terrein in het Haarlemmermeersebos. Dit bos is een 115 hectare groot, parkachtig gebied ten noordwesten van Hoofddorp. In het bos worden regelmatig evenementen gehouden, zoals het jaarlijkse Mystery Land. Je vindt er overblijfselen van de aldaar gehouden Floriades zoals het Haarlemmermeerpaviljoen, Expo gebouw en de Big Spotters Hill.

Aard van de route: De route is technisch van aard en bestaat grotendeels uit singletracks. De in het gebied gelegen Big Spotters Hill, een 42 meter hoge kunstmatige aangelegde heuvel, is opgenomen in de route. De afdaling van deze heuvel is niet geschikt voor beginnende bikers. Zij kunnen veiliger dezelfde weg terug nemen over het asfalt.
De route is gelegen in een groot recreatiegebied. Er zijn veel mensen die gebruik maken van dit gebied. Dit betekent dat je bij elke oversteek even goed links en rechts moet kijken voordat je door rijdt.


F.A.Q. MTB Route Hoofddorp

Wat voor een route is het?
De route is aangelegd op de Haarlemmermeerse klei. Dat wil zeggen dat in het natte seizoen de route erg blubberig is maar in het droge seizoen hard opdroogt. Wanneer de duin routes dus zanderig worden is deze route het beste te rijden.

De route bevat veel (korte) bochten, kleine klimmetjes en afdalingen en aangelegde hindernissen. Het is dus een technische route.

Vanwege de ondergrond adviseren wij om in periodes met veel regen de route niet te bereiden. Hou er ook rekening mee dat in de wintermaanden de ondergrond langer slecht blijft.

Hoe lang is de route?
De volledige route (Groene Weelde, Haarlemmermeerse Bos en Boseilanden) is ongeveer 15 kilometer lang. Wil je alleen de Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos rijden dan kun je aan het einde van het Haarlemmermeerse Bos (na het insectenpaadje) de parallelweg langs de N201 volgen tot aan het pannenkoekenpaviljoen (je gaat dan dus niet door het fietserstunneltje).

Is de route moeilijk?
De rode route is met een goede basis conditie en redelijke mountainbike beheersing goed te rijden. De zwarte delen zijn voor de gevorderde rijder die veel ervaring heeft en weet wat hij/zij kan.

Een speciale vermelding waard is de zwarte afdaling door het gras heen van Big Spotters Hill af. Dit is een lastige afdaling met een verhoogd risico. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet. Enkele belangrijke tips voor deze afdaling:

 • Houd je snelheid onder controle
 • Ga zo ver mogelijk achter je zadel hangen
 • Beweeg mee met je armen/stuur op de knikken

Twijfel je of een bepaald deel geschikt voor je is sla deze dan over en doe mee aan een van de vele trainingen die hiervoor bedoeld zijn.

Ik mis een route bordje
Om allerlei redenen staat er soms niet een route bordje. Waar mogelijk wordt dit zo snel mogelijk gecorrigeerd of wordt er een alternatief bedacht wanneer een route bordje geen optie is. Alternatieven zijn het route symbool met verf op de grond gespoten of andere creatieve manieren om de route aan te geven.

Helaas verdwijnen er echter ook wel eens bordjes en zelfs complete palen door allerlei oorzaken. Geef dit door op NoordBikers@gmail.com en wij zullen dit zo snel mogelijk regelen.

Kunnen kinderen de route rijden?
Onder begeleiding kunnen kinderen deze route rijden waarbij de begeleiding verantwoordelijk is voor het al dan niet nemen van een hindernis of afdaling. Kinderen met een goede basis conditie en fietsbeheersing kunnen de rode route doorgaans goed aan. Oudere kinderen kunnen zelfstandiger de route berijden maar controle van een volwassene wordt hierbij sterk geadviseerd.

Overigens voorziet MBC de NoordBikers ook in trainingen speciaal voor kinderen. Kijk hiervoor op de jeugdafdeling pagina.

Kan de route sneller gemaakt worden?
De route is aangelegd in een relatief klein natuurgebied waarin veel recreanten komen. Ook kruist de route paden van andere gebruikers waardoor de snelheid om sommige delen beperkt moet blijven. Hiervoor zijn in de route allerlei bochten opgenomen. De kunst blijft natuurlijk om deze zo snel mogelijk te nemen!

Hoe kan ik bijdragen aan het onderhoud van de route?
Afgezien van allerlei verbeteringen moet de route ook onderhouden worden. Het belangrijkste onderhoud aan deze route is het snoeien en maaien. Dit is erg veel werk in de zomermaanden en daarom is alle hulp zeer welkom. Dit kan op de georganiseerde clubdagen maar ook tussendoor. Wil je een keer aan de slag met snoeien en of maaien neem dan contact met ons op zodat we de benodigde toestemming van de beheerders kunnen regelen.

Natuurlijk kun je ook lid worden van de NoordBikers en zo bijdragen aan het onderhoud. Ook deze hulp is zeer welkom. Kijk op de site voor instructies om lid te worden.

Ik heb een fantastisch idee voor de route, mag ik dit aanleggen?
Wanneer kun je beginnen? Alle hulp is zeer welkom en heb je dus een geweldig idee om iets aan te leggen waardoor de route leuker wordt voor mountainbikers dan horen wij dit graag. Er mag ook veel maar natuurlijk zijn er ook regels waaraan we ons moeten houden. Mail daarom je plannetje naar info@noordbikers.nl en vermeld hierbij dat het om MTB route Hoofddorp gaat. Ook willen we graag weten hoe je dit gaat realiseren wat betreft de werkzaamheden, gereedschap en materieel. Wij nemen dan contact met je op hoe we dit kunnen realiseren.

Hebben MTB’ers voorrang op de route?
Nee. Alle recreanten zijn te gast in het gebied en niemand heeft daarom voorrang op een ander anders dan de gangbare verkeersregels. Natuurlijk is het niet handig van mede recreanten om op de route te recreëren anders dan op de mountainbike of tegen de aangegeven richting in te rijden maar verboden is het niet. Hou hier dus rekening mee.

Is er een rij richting?
Ja. De route is een single-trail. Dat houdt in dat er maar 1 fietser kan rijden. Er is geen ruimte voor 2 naast elkaar of tegemoet komende rijders. Het is overigens niet verboden tegen de richting in te rijden, maar je neemt hiermee een groot risico voor jezelf en voor anderen die er niet op bedacht zijn. Sommige snelle stukken zijn onoverzichtelijk. De rijrichting wordt bepaalt door de route bordjes. Matig je snelheid indien je twijfelt of je de juiste richting rijdt. Hou je aan de rij richting!

Hoe is de noodhulp geregeld op de route?
De route is openbaar en bevind zich in een openbaar natuurgebied. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor je veiligheid net zoals alle andere recreanten in het gebied. Hou er rekening mee dat de route door delen van het gebied gaat waar niet veel andere gebruikers komen.

Enkele tips voor je eigen veiligheid:

 • Draag een helm!
 • Neem je telefoon (opgeladen) mee
 • Zorg dat je weet hoe bepaalde delen van de route genoemd worden of waar je je bevindt
 • Rij samen en houd afstand tot elkaar
 • Controleer je fiets voor vertrek
 • Een reserve binnenband en pomp kan een eind lopen schelen
 • Idem voor een noodschakel om je ketting te maken
 • Rijd niet harder dan je aan kan
 • Let op met lastige stukken zoals de afdaling door het gras vanaf Big Spotters Hill. Deze stukken voor gevorderden rijders zijn aangegeven met zwarte pijlen, volg de rode pijlen voor een minder heftig deel.

Begroeiing van de route
De route bevind zich in een zeer vruchtbaar gebied ( de Haarlemmermeerse klei). In de zomermaanden is het er zeer mooi maar ook ongewenste planten (voor mountainbikers) groeien dus hard waardoor het voorkomt dat deze ondanks het vele maaien en snoeien over de route hangen. Denk hierbij aan: brandnetels, bramenstruiken en de bereklauw (zie foto). Kijk met name uit voor de bereklauw want deze levert bij aanraking nare pijnklachten op.

Je kunt jezelf natuurlijk beschermen met mouwen, broekspijpen en handschoenen maar wanneer het warm is, is dit natuurlijk ook niet prettig.

Zijn er teken?
Ja. Net zoals andere natuurgebieden zijn er ook op deze route teken. Controleer jezelf na het rijden daarom goed en meld je bij een dokter indien je gebeten bent door een teek.

Mag ik met mijn ….. op de route?
De route is alleen bedoeld voor fietsen in het algemeen en mountainbikes in het bijzonder. Je mag dus met je oma fiets met zijtassen en 2 kinderen er op over de route maar verstandig is dit zeer zeker niet. Gemotoriseerd verkeer is natuurlijk verboden.

Waar vind ik meer informatie over de route?
http://www.mtbroutes.nl/route/713/Hoofddorp

Van wie is de route?
De route ligt in de natuurgebieden De Groene Weelde en Boseilanden die beheerd worden door Recreatie Noord-Holland en in het Haarlemmermeerse Bos wat beheerd wordt door de Gemeente Haarlemmermeer. Het aanspreekpunt voor en de coördinatie van de route ligt bij de onderhoud commissie MTB de NoordBikers.