Route Haarlemmermeer
Plaats: Hoofddorp, Haarlemmermeerse Bos
Lengte van de route: De route heeft een lengte van 23,5 kilometer en bevat 204 hoogtemeters
De rijrichting is rechtsom (CW).
Markering: De route is gemarkeerd met in het ROOD het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Naast de basisroute in rood zijn er enkele alternatieven voor de ervaren bikers in ZWART aangegeven.
Startlocatie: Het startpunt van de route is bij het Pannenkoeken Paviljoen, Kruisweg 1625, 2142 LC in Cruquius.
Alternatieve startpunten met parkeerplaats zijn:
– Dagcamping Haarlemmermeerse Bos, Bosweg 17, 2131 LX Hoofddorp
– Parkeerplaats Floriadepark 101, 2141 ZZ Vijfhuizen
– Parkeerplaats Bennebroekerweg 925, 2136 NG Zwaanshoek
GPS Track: Er is een GPS-track bestand beschikbaar.
De startcoördinaten zijn: N 52.32977, E 4.651203.
DOWNLOAD GPX
Omgeving: De route ligt in de gemeente Haarlemmermeer, strekt zich uit van Zwaanshoek in het zuiden tot Vijfhuizen in het noorden en voert je over 4 deelgebieden met elk hun eigen kenmerken:
– ‘Groene Weelde’ met daarin de ‘snailtrail carrousel’, een pittige northshore klim genaamd Fred H-stair, jumps en drops en de bijna 23 meter hoge Big Spotters Hill;
– ‘de Expo’ met afwisselend natuurlijke en granulaat-trails op het terrein van ‘Expo Greater Amsterdam’;
– het Haarlemmermeerse Bos met verrassende, natuurlijke trails tussen de bomen;
– ‘de Boseilanden’, een voornamelijk open gebied met ‘taluds’ waar uitdagende granulaat trails overheen gelegd zijn voor de nodige hoogtemeters.
In het gebied worden regelmatig evenementen gehouden, zoals het jaarlijkse Mystery Land en Mudmasters. Hierdoor kunnen delen van de route afgesloten worden en omleidingen van kracht zijn. Check hiervoor de website van de Noordbikers (www.noordbikers.nl).
Ook buiten deze evenementen wordt hier druk gerecreëerd. Houdt rekening met overige recreanten en houdt de naam van mountainbikers hoog: Be nice, say Hi!
Aard van de route: De gevarieerde route is technisch van aard en bestaat voornamelijk uit singletracks. Volg de rode pijlen voor de hoofdroute, de zwarte alleen als je ervaring hebt. Daar waar nodig wordt bodemerosie voorkomen met granulaat, waardoor de route in 4 seizoenen te rijden is. Stukjes trail met ‘negative camber’ worden gevolgd door lange slingerende ‘flowtrails’. Een bijna 300 m lange zig-zag klim op de flank van de ‘berg’ brengt je van 4,6 m onder zeeniveau naar het hoog(s)te punt van de route: De top van de Big Spotters Hill op 22,4 m boven zeeniveau. De afdaling van deze heuvel is niet geschikt voor beginnende bikers. Zij volgen de rode pijlen (over het asfalt terug naar beneden).
F.A.Q. MTB Route Hoofddorp
Al dat granulaat: Jullie gaan toch niet de hele route een fietspad maken?
Op de Boseilanden is dat noodzakelijk om bodem-erosie te vermijden en daarmee de route 4 seizoenen te kunnen gebruiken.
Wat een bagger! Waarom is niet alles granulaat?
Er worden (daar waar het kan) ‘natuurlijke’ trails behouden om de route afwisselend te houden.
Waarom trails met ‘negative camber’?
Op de schuine hellingen op de Boseilanden is dit vereist vanwege de afwatering en het maaien door de terreinbeheerder..
Dat losse granulaat, is dat normaal?
Het toplaagje wordt wat los gereden. Dat verdwijnt op den duur;
Ondanks linten, borden en oproepjes op socials is er na aanleg te vroeg op de route gereden met schade tot gevolg. Reparaties worden in een later stadium uitgevoerd.
Waarom gaat de route op de Boseilanden bijna niet door de bosjes?
Dit is n.a.v. adviezen uit het ecologisch onderzoek dat vóór aanleg is uitgevoerd.
De route doorkruist ruiterpaden en losloopgebied. Gaat dat wel goed?
De meeste MTB-ers weten wel hoe te reageren bij een paard of een hond. Bij ruiters is dat meestal wederzijds;
Bij hondenbezitters is dit wat lastiger. Zelfs voor gedisciplineerde honden zijn die bewegende kuiten soms te verleidelijk.
Confrontaties zijn niet altijd te vermijden: Hoe hoog dat oploopt heb je zelf in de hand!
Houdt de naam van mountainbikers hoog: Verminder vaart en Be Nice – Say Hi!
Wat voor een route is het?
De route is aangelegd op de Haarlemmermeerse klei. Dat wil zeggen dat in het natte seizoen de route erg blubberig is maar in het droge seizoen hard opdroogt. Wanneer de duin routes dus zanderig worden is deze route het beste te rijden.
De route bevat veel (korte) bochten, kleine klimmetjes en afdalingen en aangelegde hindernissen. Het is dus een technische route.
Vanwege de ondergrond adviseren wij om in periodes met veel regen de route niet te bereiden. Hou er ook rekening mee dat in de wintermaanden de ondergrond langer slecht blijft.
Is de route moeilijk?
De rode basisroute is met een goede basisconditie en redelijke mountainbike beheersing goed te rijden. De zwarte delen zijn voor de gevorderde rijder die veel ervaring heeft en weet wat hij/zij kan.
Twijfel je of een bepaald deel geschikt voor je is sla deze dan over en doe mee aan een van de vele trainingen die hiervoor bedoeld zijn.
De zwarte afdaling door het gras van Big Spotters Hill is een lastige afdaling met een verhoogd risico. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet. Enkele belangrijke tips voor deze afdaling:
-Houd je snelheid onder controle
-Ga zo ver mogelijk achter je zadel hangen
-Beweeg mee met je armen/stuur op de knikken
Wat moet ik doen als ik een routepaaltje mis?
Geef dit door op NoordBikers@gmail.com en waar mogelijk wordt dit zo snel mogelijk gecorrigeerd of wordt er een alternatief bedacht wanneer een routebordje geen optie is.
Kunnen kinderen de route rijden?
Onder begeleiding kunnen kinderen deze route rijden waarbij de begeleiding verantwoordelijk is voor het al dan niet nemen van een hindernis of afdaling. Kinderen met een goede basisconditie en fietsbeheersing kunnen de rode route doorgaans goed aan. Oudere kinderen kunnen zelfstandiger de route berijden maar controle van een volwassene wordt hierbij sterk geadviseerd.
Overigens voorziet MBC de NoordBikers ook in trainingen speciaal voor kinderen. Kijk hiervoor op de jeugdafdeling pagina.
Kan de route sneller gemaakt worden?
De route is aangelegd in een relatief klein natuurgebied waarin veel recreanten komen. Ook kruist de route paden van andere gebruikers waardoor de snelheid om sommige delen beperkt moet blijven. Hiervoor zijn in de route allerlei bochten opgenomen. De kunst blijft natuurlijk om deze zo snel mogelijk te nemen!
Ik heb een fantastisch idee voor de route, mag ik dit aanleggen?
Wanneer kun je beginnen? Er mag niet eigenhandig in het terrein gewerkt worden. Heb je een geweldig idee om iets aan te dan horen wij dit graag. Mail daarom je plannetje naar info@noordbikers.nl en vermeld hierbij dat het om MTB route Hoofddorp gaat. Ook willen we graag weten hoe je dit gaat realiseren wat betreft de werkzaamheden, gereedschap en materieel. Wij nemen dan contact met je op.
Hebben MTB’ers voorrang op de route?
Nee. Alle recreanten zijn te gast in het gebied en niemand heeft daarom voorrang op een ander anders dan de gangbare verkeersregels. Natuurlijk is het niet handig van mede recreanten om op de route te recreëren anders dan op de mountainbike of tegen de aangegeven richting in te rijden maar verboden is het niet. Hou hier dus rekening mee.
Is er een rij richting?
Ja. De route is een single-trail. Dat houdt in dat er maar 1 fietser kan rijden. Er is geen ruimte voor 2 naast elkaar of tegemoet komende rijders. Het is overigens niet verboden tegen de richting in te rijden, maar je neemt hiermee een groot risico voor jezelf en voor anderen die er niet op bedacht zijn. Sommige snelle stukken zijn onoverzichtelijk. De rijrichting wordt bepaalt door de route bordjes. Matig je snelheid indien je twijfelt of je de juiste richting rijdt. Hou je aan de rij richting!
Hoe is de noodhulp geregeld op de route?
De route is openbaar en bevind zich in een openbaar natuurgebied. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor je veiligheid net zoals alle andere recreanten in het gebied. Hou er rekening mee dat de route door delen van het gebied gaat waar niet veel andere gebruikers komen.
Enkele tips voor je eigen veiligheid:
- Draag een helm!
- Neem je telefoon (opgeladen) mee
- Zorg dat je weet hoe bepaalde delen van de route genoemd worden of waar je je bevindt
- Rij samen en houd afstand tot elkaar
- Controleer je fiets voor vertrek
- Een reserve binnenband en pomp kan een eind lopen schelen
- Idem voor een noodschakel om je ketting te maken
- Rijd niet harder dan je aan kan
- Let op met lastige stukken zoals de afdaling door het gras vanaf Big Spotters Hill. Deze stukken voor gevorderden rijders zijn aangegeven met zwarte pijlen, volg de rode pijlen voor een minder heftig deel.
Begroeiing van de route
De route bevind zich in een zeer vruchtbaar gebied (de Haarlemmermeerse klei). In de zomermaanden is het er zeer mooi maar ook ongewenste planten (voor mountainbikers) groeien dus hard waardoor het voorkomt dat deze ondanks het vele maaien en snoeien over de route hangen. Denk hierbij aan: brandnetels, bramenstruiken en de bereklauw. Kijk met name uit voor de bereklauw want deze levert bij aanraking nare pijnklachten op.
Je kunt jezelf natuurlijk beschermen met mouwen, broekspijpen en handschoenen maar wanneer het warm is, is dit natuurlijk ook niet prettig.
Zijn er teken?
Ja. Net zoals andere natuurgebieden zijn er ook op deze route teken. Controleer jezelf na het rijden daarom goed en meld je bij een dokter indien je gebeten bent door een teek.
Mag ik met mijn ….. op de route?
De route is alleen bedoeld voor fietsen in het algemeen en mountainbikes in het bijzonder. Je mag dus met je oma fiets met zijtassen en 2 kinderen er op over de route maar verstandig is dit zeer zeker niet. Gemotoriseerd verkeer is natuurlijk verboden.
Waar vind ik meer informatie over de route?
http://www.mtbroutes.nl/route/713/Hoofddorp
Van wie is de route?
De route ligt in de natuurgebieden De Groene Weelde en Boseilanden die beheerd worden door Recreatie Noord-Holland en in het Haarlemmermeerse Bos wat beheerd wordt door de Gemeente Haarlemmermeer. Het aanspreekpunt voor en de coördinatie van de route ligt bij de onderhoud commissie MTB de NoordBikers.
Bijdragen aan het onderhoud van het parkoers in Hoofddorp
Afgezien van allerlei verbeteringen moet de route ook onderhouden worden. Het belangrijkste onderhoud aan deze route is het snoeien en maaien. Dit is erg veel werk in de zomermaanden en daarom is alle hulp zeer welkom. Dit kan op de georganiseerde clubdagen maar ook tussendoor. Wil je een keer aan de slag met snoeien en of maaien neem dan contact met ons op zodat we de benodigde toestemming van de beheerders kunnen regelen.
Naast handjes kunnen we ook donaties goed gebruiken. Dat kan met onderstaande QR code. Elke EURO gaat 100% naar het onderhoud van de route in Hoofddorp!